Skönhetsbranschen fortsätter att bli större, och allt fler människor vågar sig på att prova behandlingar som fillers. Man ska dock välja salong med omsorg då alla inte har rätt att utföra behandlingarna.

 

pexels-photo-144433Skönhetsbranschen har under de senaste åren ökat markant och bland de vanligaste behandlingarna finns fillers som botox och restylane. Fillers kan användas för allt från att behandla rynkor till att motverka svettning eller tandgnissel, och är behandlingar som är ofarliga och har använts i många år. Mer om olika sorters fillers kan man läsa hos drtore. Att fillers har blivit allt vanligare kan bero på att synen på skönhetsvård generellt har ändrats, skriver Göteborgsposten. Många fler vågar komma in på marknaden och testa olika behandlingar, både män som kvinnor, och skönhetsvård genom fillers ses numera som ett lyxigt inslag i vardagen och inget som bör hemlighållas. De senaste fem åren har branschens omsättning ökat från cirka 1,1 till 1,8 miljarder kronor. Detta kan möjligen bero på att det dagligen skrivs om skönhet, behandlingar och ingrepp i media. Man tror inte heller att intresset kommer att svalna igen, utan att det snarare kommer att öka då det är relativt enkelt och billigt att utföra behandlingarna.

 

”Det är mer accepterat att göra den sortens ingrepp nu. Det pratas mer om det och då ökar också nyfikenheten och allt fler vill testa. Det är en ganska ytlig värld vi lever i – och om du tittar dig i spegeln och ser en eller två rynkor och vet att du kan bli av med dem är det naturligtvis lockande att göra det också. Det ser jag absolut inget fel med”, säger Mira Fredriksson, auktoriserad hudterapeut.

 

Få regleringar inom branschen

Något man ska ha i åtanke är dock att branschen inte har många regleringar hittills. Därför ska man aldrig utföra ingrepp hos andra än auktoriserade eller legitimerade hudterapeuter, läkare eller delegerade sjuksköterskor. Enklast är att kolla upp salongen eller behandlaren hos SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksförbund, som inte tillåter att salonger utför behandlingar utan sjukvårdsutbildning.