Det är sommar, det är sol och många känner sig fräscha i det fina vädret. Men snart kommer hösten, vinden och kylan till våra nordliga breddgrader och hur håller man huden fin även när solen gått i moln för vinteruppehåll? Vi födjupar oss i hudvård och hur man bäst håller masken fräsch. 

man skönhet hyJa snart är kylan, frosten och vantarna här igen. Jordens axel vrider sig och solens starka strålar är sorglöst på väg längre bort från oss i Norden. Bland starka blåstrålade skärmar och pappershögar dräneras huden på fukt och den fräscha sommarhyn byts ut mot en torrfet, gråblek variant. Jämn temperatur och mindre stress gör helt enkelt under för hyn medan kallt utomhusväder och torra kontorsmiljöer blir det exakt motsatta. I DN kan vi läsa att det finns flera sätt och kombinationer till att få en bättre hy nu när förutsättningarna klimatmässigt snart går emot en.

En uttorkad hösthy blir dessutom värre med dålig eller slarvig rengöring med fel hudvårdsprodukter, blemmor och utslag är konsekvenser av att inte ta hudvård seriöst. Experten i artikeln råder oss att både dricka mycket vatten och äta mycket fetter från linfrön, fisk och lax. Tyvärr är rådet att även dricka mindre kaffe och te, något många tycks leva på under de mörkare månaderna instängda på landets alla arbetsplatser.ansiktsmask spa skönhet

Torr hud och risigt hår en längre tid kan också vara en sjukdom, så som utbrändhet eller sköldkörtelsproblem. Ibland hjälper inte bara ändring av kostvanor, i SvD berättas det att läkare faktiskt hittar allt fler ämnesomsättningsfel. Sedan hjälper ju givetvis rätt kost och rätt hudvård till viss del, helhetsmässigt och ur en hälsoaspekt.

Smink som hudvård

Sminkmässigt kan en riktigt bra hudvårdsrutin hjälpa den hösttrötta huden att återfuktas och vila. Arbetarbladet tipsar om hur en bra foundation hjälper många att ge fukt åt sitt ansikte samtidigt som den ser både frisk och fräsch ut. Mineralsmink är något som passar de flesta, personer med fet hy kanske bör satsa på en oljefri variant som ger en matt effekt och de med torr hy en riktigt återfuktande variant. Puderfoundation kan nämligen göra så att torr hy ser ännu torrare ut. Viktigt att tänka på är att färgnyansen ska vara i ton med din egen hudfärg och hellre lite ljusare än mörkare, för att hitta rätt färgton testar man genom att applicera på halsen och käkbenet och jämför med ansiktet – det ska ju givetvis se så naturligt ut som möjligt.

Sammanfattningsvis är det bra att:

  • Äta rätt kost, mat med mycket naturliga fetter och bra ämnen.
  • Titta upp värden om huden aldrig känns bättre hur mycket du än försöker förbättra den
  • Använda smink som passar huden och är vänlig mot naturen
  • Satsa på hudvård och hudvårdsprodukter som gör susen

Det är svårt att göra något åt att vi faktiskt sitter vid datorn på kontoret under större delen av året, och ännu svårare att göra något åt det ganska bistra klimatet som präglar våra nordliga breddgrader. Och känns huden väldigt fet eller torr samt att mycket annat inte känns rätt i kroppen är det en bra idé att titta värden hos en läkare. Dessutom kan smink och kvalitetssmink särskilt, tillsammans med riktigt bra hudvård göra en jättestor skillnad. Hudvårdsprodukter som är specifikt anpassade till hudtypen passar ju givetvis både kvinnor och män.