Den som ska handla skönhets- och hudvårdsprodukter bör inte vända sig till något apotek för att köpa dem. Det är nämligen så att man som konsument kan få betala dubbelt så mycket för en identisk vara på ett apotek jämfört med i en livsmedelsbutik.

2584607-apotek

Många väljer att köpa sina skönhetsprodukter på någon klädbutik eller kanske i livsmedelsbutiken för att de kan erbjuda produkterna till ett lite billigare pris. Men en del vill köpa sina produkter någonstans där de vet att produkterna är helt skonsamma och bra för hälsan. Därför väljer de att vända sig till något apotek för att shoppa upp sig på trevligheter till badrumsskåpet.

Priser är det dubbla

Det man dock bör se upp med när man handlar på apoteken är att priset faktiskt kan vara det dubbla jämfört med till exempel i den vanliga livsmedelsbutiken. De statligt ägda Apoteket är faktiskt 25 procent dyrare än Ica Maxi på fem identiska produkter. Dessutom är priset på speciallivsmedel mycket dyrare på Apoteket och ett paket Wasa knäckebröd utan gluten kostar dubbelt så mycket på Apoteket jämfört med Ica Maxi. Vdn på Sveriges Apoteksförmedling säger att han inte förvånas av apotektens höga priser på skönhetsprodukter. I och med den ökade konkurrensen av andra apotek och att livsmedelsbutikerna börjat sälja receptfria läkemedel, måste apoteken förlita sig på sin försäljning av hudvårdsprodukter. Läs mer.

Utnyttjar det goda ryktet

De på Sveriges Konsumenter tror att apoteken utnyttjar sitt goda rykte för att kunna ta ut högre priser. Kunderna tror att de får de absolut bästa produkterna hos apoteken och går därför dit och handlar även om de kan få produkterna billigare någon annanstans. Apoteket försvarar sin höga prissättning med att de även erbjuder produkter som är billigare än i dagligvaruhandeln, under sina egna varumärken.