Många är prinsessorna som gifter sig i designade mästerverk till bröllopsklänningar och nog är de flestas dröm att få ha på sig en klänning någon dag, som är alldeles efter ens egna mått? Det behöver inte vara så dyrt men däremot är det alltid glamouröst och elegant.

Visst minns nog de flesta den utomordentliga skapelse som var klänningen Kate Middleton bar när hon år 2011 sa ja till prins William, en uppmärsammad kreation av Alexander McQueens chefdesigner Sarah Burton. Klänningen var elegant cremevit med spetsärmar och en halvlång sirlig slöja, en prinsessklänning i klassisk stil som inspirerad utifrån Disneys Askungen. Väldigt passande för en blivande prinsessa med andra ord. I DN kan vi läsa hur utställningar med klänningen drar in mycket pengar till kungafamiljen och restaureringen av deras olika slott runt om i Storbritannien.

brud kvinna bröllopVi kan i Metro läsa hur prinsessan Madeleines bröllopsklänning designades av stjärndesignern Valentino Garavani. Det utländska modehuset har alltså lagt ner tid och kreativitet på att skapa klänningen som är specialgjord för den svenska prinsessan, dessutom var just Valentino bjuden till vigseln som skedde i Stockholm 2013. Silvia valde att gifta sig i Dior, också det väldigt elegant och inte minst klassiskt. Kronprinsessan Victoria gifte sig däremot i en klänning av svenske Pär Engsheden, men även den specialdesignad och unikt utförd till just tronarvingen. Bland gästerna till prinsessan Madeleines bröllop kan vi hitta:

  • Givetvis kungafamiljen
  • Konungens hela familj med systrar och systerbarn och makar
  • Drottningens hela familj med släkten Sommerlath
  • Nästan alla kungafamiljer i Europa förutom Storbritannien
  • Fredrik Reinfeldt
  • Diplomater från olika länder
  • Representanter från Svenskt Näringsliv och Sveriges Riksdag + Regering

Egen klänning för en magisk kväll

Men alla har tyvärr inte råd att köpa sig en helt specialdesignad bröllopsklänning. Inte av ett modehus så stort och välkänt som Alexander McQueen i alla fall, även om det nog är väldigt mångas våta dröm. Dbröllop.kärlekäremot har nog de flesta råd med en eller två måttsydda balklänningar. Det om något kan man unna sig om man vill göra en balkväll till något alldeles extra – för hur ofta går man egentligen på bal? En kväll som helt enkelt förtjänar att bli så magisk som möjligt. Att det inte är alltför dyrt gör ju också att det är ganska enkelt att välja flera klänningar, en i mer flärdfull elegans och en annan mer klassisk?

En som har haft riktig otur är personen som lämnade in sin bröllopsklänning på kemtvätt och fick den alldeles förstörd. I Norran kan vi läsa att ägaren tillslut vann ärendet som avgjordes av Allmänna reklamationsnämnden. Kunden fick tillbaka sin trasiga klänning och 2000 kronor. Så kanske att man ska hantera sin klänning mycket varsamt samt verkligen gå till en rekommenderad kemtvätt om man nu behöver tvätta sin klänning. Det gäller förstås även för balklänningar, som till skillnad från en bröllopsklänning gärna användes fler än en gång – ingen tar ju skada av att dansa i långklänning under stjärnor en vacker sommarnatt? Nej använd din klänning till fullo och njut av din elegans, din vackra klänning och glamouren som omsluter just baler, stora tillställningar och danser – vare sig de är på slott, på en nation i Uppsalas eller Lunds studentliv eller helt enkelt en lite pråligare firmafest med klädkod högtidsdräkt.