Många svenskar lider av mer eller mindre svår akne och det är inte helt lätt att bli av med. En del vill bli av med sin akne så gärna att de köper farliga preparat på nätet som förstör huden. Det finns dock andra vägar att gå och rätt kost och bra hudvårdsrutin kan hjälpa mycket.

2244414-acne-facial-care-teenager-woman-clean-skin

I Metro kan man läsa om en person som köpte ett peelingmedel på nätet för att bli av med sin akne. Han hittade medlet efter att ha googlat runt på nätet och valde just det preparatet för att det skulle gå ner på djupet. När han började använda medlet lossnade dock hans hud och han började blöda så allvarligt att han hamnade på sjukhus. Väl på sjukhuset berättade läkaren att hans hud aldrig kommer att återhämta sig helt igen och bland annat kommer han aldrig kunna ha sin hud i solen. Nu vill han varna andra om att köpa tveksamma medel från nätet eftersom det kan sluta riktigt illa.

Hudvård mot akne

Vill man bli av med sin akne måste man istället uppsöka en läkare eller köpa hudvårdsprodukter som det faktiskt går att lita på. På hudvardsbutik.se kan man exempelvis hitta en gel som förebygger akneutslag på ett säkert sätt. En annan hudvårdsprodukt som man kan använda mot akne är peeling. Dock inte kornbaserad peeling eftersom det kan riva upp huden och sprida den infektion som orsakat aknen. Något som är lika viktigt som att ha en bra hudvårdsrutin, är att regelbundet tvätta sina sminkverktyg. De kan nämligen bära på olika bakterier som kan öka inflammationen. Några andra saker som kan vara bra att tänka på när man har akne är:

  • Att använda solskydd eftersom den som äter medicin mot akne kan få pigmentförändringar av solen.
  • Att testa att undvika mjölk. En mjölkfri diet har nämligen visat sig hjälpa mot akne i vissa fall.
  • Att dra ner på sockret eftersom det kan göra att man får extra mycket finnar.
  • Att äta vitamin B5. Vitaminen kan ha en lindrande effekt och hämmar även taljproduktionen som ofta är överaktiv vid akne. Läs mer.

Mediciner med farliga biverkningar 223416-woman-popping-zit

Ett alternativ för den som inte lyckas bli av med sin akne genom att äta rätt och sköta en hudvårdsrutin, är att gå till läkaren. Läkaren brukar oftast skriva ut medicin mot aknen som är effektiv. Problemet med aknemedicin är dock att den har en massa biverkningar som inte är så roliga. I Svenska Dagbladet kan man exempelvis läsa om att många fått blodpropp efter behandling med aknemedicin. Propparna har dessutom satt sig på livshotande ställen som hjärnan och lungorna. Just det läkemedlet som gav proppar är väldigt starkt och den som har lindrig akne bör använda andra läkemedel. De som är i riskzonen för att få blodpropp, alltså om de är överviktiga, har kända rubbningar i blodets koagulering eller har släktingar som drabbats av blodpropp bör även de undvika den här medicinen.