Idag skriver vi om mode och kläder. Vissa gillar lyxiga märken, kvalitet och andra har samma kläder varje dag och en hel uppsättning likadana skjortor och byxor. Har man inte tid och råd att köpa nytt kan man piffa till gamla plagg och leka med färg och form med endast kreativiteten som gräns. Hur det än må vara har alla tycke och tanke om just kläder och hur vi klär oss, det är ett fantastiskt ämne att fördjupa sig i. Läs gärna vidare.

budAlla har vi olika relationer till kläder. Vissa gillar att smycka ut sig i lyx och kvalitet, andra lägger tid och pengar på annat, vissa bryr sig inte särskilt mycket, andra letar fynd i second-hand-affärer. I DN kan vi läsa att det inte bara är de högavlönade grupperna som faktiskt konsumerar lyxprodukter i samhället. En genomsnittlig konsument kan i dag köpa en billig t-shirt på HM för att nästa dag köpa en märkesjacka på ett annat ställe. Många köper dessutom kläder på internet. Ett till för sig som vill hitta både kvalitet och lyx fast smidigt på nätet – köp kläder online från shestore och slipp bära kassar när du sicksackar runt på gågatan, allt finns istället på ett och samma ställe.

I VLT kan vi läsa om vad Camilla Thulin säger om ålder och samvete, den välkända modedesignern tycker att man ska våga vara mer feminin och dessutom ta steget att rensa i garderoben. Ibland är det ju så att man har en hel massa plagg som man faktiskt aldrig kommer använda, och att bara se plaggen, som kanske kostade en slant, ger många ett dåligt samvete eller en tyngd någonstans i hjärtat. Att rensa i garderoben är att också att rensa i ens huvud och i ens liv, fast nästan omärkligt. Prova får du se.

De som inte vill köpa nytt

En intressant tjej kan vi läsa om i Metro i en nyligen publicerad artikel. Hon valde att efter flera år av klädpanik om mornarna att helt enkelt gå och köpa en helt ny uppsättning likadana kläder – femton par svarta bomullsbyxor, femton vita skjortor och ett helt gäng av svarta kavajer. Som dekoration har hon en liten rosett runt halsen. Numera tänker hon inte längre på vad hon ska ta på sig på mornarna, hon kan i stället lägga mer tid på annat och känner sig mer bekväm och trygg i sig själv. Hon känner även att det enkla klädvalet gör att hon kan fokusera mer på jobbet och inte på vad hon har på sig.

Om man nu inte vill eller har råd att köpa ny kläder kan man ta till sig några av de tips som finns i SvD och som jag listar nedan:

  • Grop ger t-shirt jordig look – prova gräv ner i marken för en sliten look
  • En gammal scarf kan bli fin som presentpapperButikkungsgatan.se
  • Gamla plagg kan bli en fin virkad halsduk
  • Ett broderi kan täcka en envis fläck
  • Tryck tyget av rostig kätting
  • Färga jeansen i gammal kaffesump
  • Piffa upp skorna med vridna tygremsor och rosetter