Fler och fler opererar sig för att korrigera de små skönhetsfel som följer med åldern. Botox växer som behandlingsmetod och medel, men även andra kirurgiska ingrepp ökar i frekvens. Och visste du att om du har bruna ögon så kan du faktiskt få blå, genom en snabb laserbehandling.

I Svd berättas det att plastikkirurgin slår nya rekord och det är otvetydigt att skönhet är den heliga graalen som många strävar efter att hitta. Botox är den mest växande marknaden, då i jämförelse med rena plastikoperationer.  Det är det amerikanska företaget Allergan som tillverkar botox, ett sorts nervgift som slätar ut rynkor i huden. Det produceras väldigt lite men genererar oerhörda summor pengar. Många är det som opererar sig, en av dessa som blivit uppmärksammad å det grövsta är Renée Zellweger, för sin ”förvandling”. I till exempel Sydkorea är plastikkirurgi mycket mer accepterat än i västvärlden. Ingreppen där är också ofta mer radikala även om det även där kan bli upphettade debatter i ämnet – som sig bör.

BotoxinjektionMånga är de som vill att huden runt ögonen ska vara slät. För är det inte oftast där vi tittar på en människa? Att känna sig bekväm och tillfreds med sitt utseende är viktigt för många, ögon är en sådan specifik kroppsdel som man verkligen tittar på hos en människa. Om man nu inte känner vilja eller behov av något slag att använda botox finns det fler vägar att välja. Ibland är det ju dock så att inte ens ett nervgift fixar det som man vill åtgärda, till exempel när ens ögonlock hänger tunga eller när huden under ögonen är sådär permanent puffig och som en stor blåröd kudde. Med ögonlocksplastik finns det möjligheter att korrigera även det. Många som har hängande ögonlock kan även få stark huvudvärk av att hela tiden få spänna pannan, kanske inte optimalt.

I Sverige blir det också allt vanligare med skönhetsoperationer och Socialstyrelsen vill att en lag med syfte att skydda patienterna ska träda i kraft. Ärendet bereds i regeringskansliet. Det är dock inte klart att så blir fallet. Socialstyrelsens ändamål är att personer som köper plastik- och skönhetsoperationer ska få ett skydd och då menat att endast sjukvårdspersonal ska få utföra operationer och injektioner med till exempel botox.

I en nyligen publicerad artikel i Metro kom nyheten att det nu är möjligt att byta från bruna till blå ögon med ny metod. Det är endast 17 procent av världens befolkning som har just blåa ögon, något som då är eftertraktat att ha. Tydligen är det även så att under varje brunt öga finns det faktiskt ett blått, det bruna är ett lager pigment som med laserbehandling förstörs. Inom ett par veckor börjar ögonen ändra färg. Det är melaninet som finns i irisen som tas bort med hjälp av lasern. Skönhetsoperationen har redan börjat utföras på patienter och kostar runt 42 000 kronor, och tar ca 20 sekunder. I Mexiko har 17 personer genomgått behandlingen och i Costa Rica 20 stycken, enligt CNN.