Overaller har länge befunnit sig långt borta från runways och röda mattor. Och precis som allt annat som varit ute en längre tid innebär detta att de skulle bli inne igen. Frågan var bara när, och det verkar som att overallens tid är nu.
För den som gillar hiphop kommer detta knappast som en nyhet. Overaller har alltid kunnat ses i hiphopvideor, även om de nog vara vanligare under 90-talet. Det var t.ex. under detta decennium som Petter, Timbuktu m.fl. spelade in videon till Rulla med oss.
En annan rappare, Andre 3000 från Outkast, köpte 47 overaller till bandets senaste världsturné, och tryckte upp olika slogans på dem. Nu kommer dessa 47 overaller att ställas ut på museet Mana Miami, skriver i-D.
Andre är förvisso fortfarande hipp, men man kan knappast påstå att det är han som styr trenderna längre (han fyller 40 nästa år). De som inspirerar inom modet idag, när det kommer till kändisar, är snarare folk som Lena Dunham och Cheryl Cole. Båda dessa, och många andra, har setts i olika typer av overaller de senaste åren. Det är dock inte alltid som dessa overaller kallas just för overaller. I framför allt modevärlden finns det många namn på detta plagg.
Olika sorters overaller
Ordet overall, som har funnits i svenskan sedan åtminstone 1917, är ett låneord från engelskan. På amerikansk engelska betyder dock overalls (nästan alltid i plural) snickarbyxor. På brittisk engelska kallas snickarbyxor oftast för dungarees.
Så om du ska bildgoogla schyssta overaller är det tre andra ord du bör lära dig. Det första av dem är jumpsuit. Som ordet antyder är det den typ av overall som fallskärmshoppare har, d.v.s. en ganska tajt overall. En junpsuit kan vara stoppad på olika sätt, ursprungligen för att skydda bäraren mot olika risker. Det här plockades upp av modedesigners redan på 60-talet, och alla från Slipknot till Elvis och Britney Spears har någon gång setts i jumpsuit. Den mest kända jumpsuit-bäraren är dock troligen Bruce Lee i filmen Game of Death, filmen som blev hans sista och som aldrig slutfördes. Uma Thurmans gula träningsoverall i Kill Bill är en hommage till Bruce Lee, även om Uma Thurmans overall är tvådelad.
En mer löst sittande overall kallas boilersuit. Namnet kan komma från arbetsuppgiften att krypa in i ångmaskiner, exempelvis på lokomotiv, för att hitta läckor eller identifiera andra problem. Ett plagg i ett stycke hade två fördelar: det hade inga glipor där sot kunde komma in, och bäraren behövde inget bälte, som annars hade kunnat fastna. I USA kallas denna typ av overaller för coveralls.
De overaller som finns att köpa idag kallas för det mesta boilersuits, och är inte särskilt tajta. De kan dock vara skurna så att armarna exempelvis är vida upptill och sedan smalnar av kraftigt. Många modehus har dem i sina kollektioner, men det finns även boilersuits att köpa på H&M och Monki. Vill man komma ännu billigare undan kan man titta i second hand-butiker. Där kan man få nya arbetsoveraller riktigt billigt, som man sedan kan dekorera själv på olika sätt.