Tyg är ett otroligt mångsidigt material. Även om du inte är van vid symaskinen går det att skapa snygg heminredning med hjälp av textil. Att skapa med händerna gör dig lugn och ger även en skön känsla av tillfredsställelse när du färdigställt ett projekt.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när du skapar med textil. Det finns massor av olika heminredningsprojekt att göra. I vissa fall behöver du inte ens sy när du ska pyssla med tyg, det kan istället räcka med en sax och lite lim. Här följer några tips på vackra ting du kan göra till ditt hem.

Väv vackra bonader

Har du slitna plagg eller gamla lakan du vill bli av med? Då är de utmärkta att göra bonader av. Klipp centimeterbreda remsor av tyget. Väver gör du enklast i en vävram. De är små och behändiga och har lagom storlek för en liten väggbonad. Vävramar kan du hitta i de flesta välsorterade hobbyaffärer. Där kan du också få närmare instruktioner kring hur du går tillväga för att väva. Får du remsor över passar de även till olika virkprojekt.

Förnya soffan med kuddar

Ser soffan där hemma lite trist ut? Då är det ett perfekt tillfälle att tillverka nya kuddfodral. Välj ett eller flera tyg du gillar och klipp i fyrkanter. Om du inte vill slösa på ditt fina tyg kan du välja ett enklare tyg som baksida. Sy sedan ihop fram och baksida med hjälp av symaskin. Glöm inte att lämna en öppning för att få in innerkudden. När innerkudden är på plats kan du bara sy igen öppningen med osynliga stygn. Är du mer van vid symaskinen kan du istället välja att sätta i blixtlås.

Klä in askar med tyg

Förvaring kan man aldrig få för mycket av. Har du ett gäng skokartonger eller askar som står och skräpar kan du klä in dem med tyg. Klipp ut tyg i lagom storlek och stryk lim på asken. Fäst sedan tyget på asken. Vips så har du nya, enhetliga förvaringsaskar som tål att visas upp.

  • Var inte rädd för att arbeta med tyg. Det krävs inga större kunskaper för att skapa vacker inredning.
  • Sy nya kuddöverdrag för att ge din soffa ett helt nytt utseende.
  • Våga prova att väva. Det är ett smart sätt att ta vara på slitna textilier.